| dc.contributor.author | جعفری, محمدعلی | fa_IR |
| dc.contributor.author | تقوی, کامران | fa_IR |
| dc.contributor.author | حسنی, حسام | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T00:21:03Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T00:21:03Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T00:21:03Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T00:21:03Z | |
| dc.date.issued | 2009-01-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1387-10-12 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | جعفری, محمدعلی, تقوی, کامران, حسنی, حسام. (1387). بررسی مقدار ترکیبهای سرطانزای تریهالومتان در آب آشامیدنی شهر لاهیجان و پیشنهاد کنترل پیشسازهای محصول جانبی گندزدائی. مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان, 17(68), 1-6. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2008-4048 | |
| dc.identifier.issn | 2008-4056 | |
| dc.identifier.uri | http://journal.gums.ac.ir/article-1-273-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/556474 | |
| dc.description.abstract | چکیده
مقدمه: کاربرد منابع آب سطحی بهعنوان عمدهترین منبع تأمین آب شرب و همچنین کلر بهعنوان عمدهترین ضدعفونیکننده آب آشامیدنی باعث افزایش تشکیل محصول جانبی ناشی از گندزدائی میشود که از عمدهترین آنها،ترکیبات تریهالومتان(THMS) با امکان بروز آثار مضر بر کبد و کلیه است که سرطانزا محسوب میشوند.
هدف: تعیین بررسی مقدار THMS در آب شرب شهر لاهیجان و ارتباط آن با درجه حرارت، pH، کلر آزاد باقیمانده و Total Organic Compound (TOC).
مواد و روشها: در 4 مرحله، از 5 مکان (2 مکان در تصفیه خانه سنگر شامل کانال آب خام ورودی و لوله خروجی از تصفیه خانه و 3 مکان دیگر در شبکه توزیع آب شرب شامل قبل و بعد از واحد کلرزنی ثانویه که در فاصله یک کیلومتری لاهیجان قرار دارد و مکان دیگر در انتهای شبکه توزیع آب شهر) در دو فصل گرم و سرد سال نمونهبرداری شد که 9 نمونه در زمستان و 7 نمونه در تابستان (در مجموع 16 نمونه) برداشت و نتایج تجزیه و تحلیل شد. THMS با دستگاه گاز کروماتوگرافی و آشکارساز رباینده الکترون اندازهگیری شدند.
نتایج: مقدار THMS در آب خام ورودی به تصفیه خانه در حد قابل قبول (کمتر از 25 میکروگرم در لیتر) و در آب خروجی از تصفیه خانه کمتر از مقدار ورودی و در حد طبیعی بود(کمتر از ده میکروگرم در لیتر) که نشاندهنده عملکرد مؤثر واحدهای تصفیهخانه در کاهش THMS ورودی است. این ترکیب در ورودی واحد کلرزنی مجدد در ابتدای شهر لاهیجان و در منطقه بازکیاگوراب، همانند مرحله قبل در حد استاندارد و کمتر از ده میکروگرم در لیتر بود. مقدار این ترکیبات در خروجی این واحد که همان ابتدای شبکه توزیع نیز هست و در انتهای شبکه توزیع فراتر از حد استاندارد بود و در محدوده مجاز تعیین شده آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده(US EPA) نیست(بالاتر از 200 میکروگرم در لیتر). همچنین بین تشکیل THMS با درجه حرارت، pH، کلر آزاد باقی مانده و TOC آب رابطه مستقیم وجود دارد که این ارتباط در مورد مواد آلی و درجه حرارت بیش از سایر عوامل است. کمترین و بیشترین مقدار THMS بهترتیب در خروجی تصفیه خانه و انتهای شبکه توزیع دیده شد که ارتباط بین زمان تماس و تشکیل ترکیبات جانبی ناشی از کلرزنی را نشان میدهد، بهطوریکه با افزایش مدت تماس، غلظت THMS بالا میرود.
نتیجهگیری: آمار بیماران سرطان دستگاه گوارش در گیلان و از جمله شهر لاهیجان بالاست. تاکنون عوامل ژنتیک، عادتهای بد غذائی و مصرف زیاد غذاهای شور را عامل آن میدانستند، ولی با بالابودن مقدار THMS در آب شرب لاهیجان، عامل آب آشامیدنی و ترکیبهای سرطانزای THMS موجود در آن نیز میتواند بهعنوان عامل احتمالی بالابودن آمار سرطانهای گوارشی مطرح باشد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 154 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی گیلان | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Journal of Guilan University of Medical Sciences | en_US |
| dc.subject | تری هالومتانها | fa_IR |
| dc.subject | کلر | fa_IR |
| dc.subject | گندزداها | fa_IR |
| dc.subject | تخصصي | fa_IR |
| dc.title | بررسی مقدار ترکیبهای سرطانزای تریهالومتان در آب آشامیدنی شهر لاهیجان و پیشنهاد کنترل پیشسازهای محصول جانبی گندزدائی | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه علومپزشکیگیلان | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه آزاد اسلامی | fa_IR |
| dc.citation.volume | 17 | |
| dc.citation.issue | 68 | |
| dc.citation.spage | 1 | |
| dc.citation.epage | 6 | |