بررسی و مقایسه مقادیر نیترات، نیتریت و فلوراید آبهای بطری شده تجاری در سطح عرضه و آب آشامیدنی شهری در سمنان
(ندگان)پدیدآور
حیدریه, احمدقباخلو, صفیهعبدالشاهی, انامنجزب مرودشتی, لیلازینعلی, محمدکاظماشهد, سپیدهنوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف: ایمنی آب آشامیدنی یکی از شاخصهای بحرانی مرتبط با سلامت و بهداشت جامعه است. لذا پایش و کنترل شاخصهای کیفی آب از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت آبهای بطری شده در سطح عرضه و آب آشامیدنی شهری از نظر مقادیر یونهای آلاینده نیتریت و نیترات و نیز مقدار یون با ارزش تغذیهای فلوراید و مقایسه آنها با استانداردهای ایران و جهان انجام یافته است.
مواد و روشها: این تحقیق بهصورت توصیفی مقطعی بر روی 30 نمونه آب آشامیدنی شهری و 150 نمونه آب بطری شده (با 15 نام تجاری مختلف) از سطح عرضه شهر سمنان انجام شد. میزان یونهای نیترات، نیتریت و فلوراید به روش کروماتوگرافی یونی اندازهگیری گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد مقدار نیتریت در تمامی نمونههای آب مورد بررسی برابر با صفر و میانگین مقدار نیترات در آبهای بطری شده در دامنه 316/1 الی 75/11 میلیگرم بر لیتر و در آب شهر برابر 27/7 میلیگرم بر لیتر بود. همچنین میانگین مقدار فلوراید در آب بطری شده در دامنه 010/0 الی 214/0 میلیگرم بر لیتر و در آب شهر 452/0 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد.
نتیجهگیری: مقدار یونهای نیتریت و نیترات در نمونهها در محدوده استاندارد قرار داشت. وجود مقادیر نیترات در چهار نوع آب بطری شده بالاتر از میزان آن در آب شهر یک هشدار جدی در خصوص احتمال آلودگی نیترات آبهای بطری شده است. میزان فلوراید نمونه آبهای مورد بررسی از حداکثر و حداقل مجاز پایینتر بود. با توجه به کمتر بودن مقدار فلوراید آب از حداقل مجاز (5/0 میلیگرم بر لیتر) و نظر به اهمیت این یون در ایجاد بیماریهای دهان و دندان لذا میبایست در برنامههای غنیسازی آب مد نظر قرار گیرد.
کلید واژگان
آب آشامیدنینیتراتها
نیتریتها
فلورایدها
عمومى
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-04-011398-01-12
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی سمنانسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات سلامت غذایی (نمک)، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایراندانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
مرکز تحقیقات سلامت غذایی (نمک)، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
مرکز تحقیقات سلامت غذایی (نمک)، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
مرکز تحقیقات سلامت غذایی (نمک)، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران




