تأثیر مکمل یاری توأمان کلسیم و ویتامین D بر شاخصهای متابولیک در افراد دارای سطوح ناکافی ویتامین D سرم و مبتلا به دیابت نوع 2: کارآزمایی بالینی تصادفی کنترلشده
(ندگان)پدیدآور
تابش, مرجانآزادبخت, لیلافقیه ایمانی, الهامتابش, مریماسماعیلزاده, احمدنوع مدرک
Textپژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
زبان مدرک
فارسیچکیده
پیشزمینه و هدف: این مطالعه با هدف بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم و ویتامین D بر شاخصهای متابولیک در افراد مبتلا به دیابت نوع دو که دارای سطوح ناکافی ویتامین D سرم بودند انجام گردید.مواد و روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی کنترلشده 118 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 شرکت کردند. افراد بهصورت تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه اول هفتهای 50000IU مکمل ویتامین +D دارونمای کلسیم، گروه دوم روزانه 1000mg مکمل کلسیم کربنات + دارونمای ویتامین D، گروه سوم روزانه 1000 mg کلسیم کربنات و هفتهای 50000IU ویتامین D و گروه چهارم دارونمای ویتامین D و کلسیم به مدت 8 هفته دریافت کردند. جهت ارزیابی شاخصهای متابولیک در ابتدا و انتهای مطالعه از کلیه افراد آزمایش خون گرفته شد.یافتهها: مکمل یاری توأمان کلسیم و ویتامین D سبب کاهش انسولین سرم) 001/0 p= و pmol/L 9/3±8/14-)، HbA1C (%19/0±70/0- و 02/0p=)، HOMA-IR (20/0±46/0- و 001/0p=)، LDL (mmol/L 1/0±3/10- و 04/0p=) و total/HDL (16/0±91/0-و 03/0p=) در مقایسه با سایر گروهها گردید. همچنین افزایش معنیدار در شاخص QUICKI (mmol/L 01/0±02/0 و 004/0p=) و HOMA-B (mmol/L 7/12±8/11 و 001/0p=) در گروه کلسیم+ ویتامین D در مقایسه با سایر گروهها مشاهده گردید. نتیجهگیری: بهطورکلی مکمل یاری توأمان کلسیم و ویتامین D سبب بهبود شاخصهای گلایسمیک و پروفایل لیپیدی در افراد دارای سطح ناکافی ویتامین D سرم و مبتلا به دیابت نوع 2 میگردد.
کلید واژگان
ویتامین Dکلسیم
شاخصهای متابولیکی
دیابت نوع 2
آناتومی
شماره نشریه
8تاریخ نشر
2014-10-011393-07-09
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ارومیهسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهانمرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
مرکز تحقیقات غدد ومتابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
دانشکده تغذیه و رژیمهای غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان




