اثر عصاره آبی ریشه زرشک زرافشانی بر تغییرات قند و انسولین خون و مورفولوژی پانکراس در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین
(ندگان)پدیدآور
اشرف, حسینخانشی, فرشتهقلیپور, زهراغلامپور, فیروزهزارع, صمدنوع مدرک
Textپژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
زبان مدرک
فارسیچکیده
پیش زمینه و هدف: اثربخشی گیاهان دارای خواص آنتیاکسیدانی در بهبود بیماری دیابت شناخته شده است و از آنجا که عصاره ریشه زرشک نیز دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشند لذا در این مطالعه اثر عصاره آبی ریشه زرشک زرافشانی بر متابولیسم کربوهیدرات و مورفولوژی پانکراس در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بررسی شد.
مواد و روشها: پس از دیابتی کردن موشهای صحرایی با استرپتوزوسین، موشها به پنج گروه تقسیم شدند. گروه اول کنترل سالم، گروه دوم سالم تحت تیمار با ریشه زرشک mg/kg/bw)500(، گروه سوم کنترل دیابتی و دو گروه از موشهای دیابتی به ترتیب عصاره ریشه زرشک mg/kg/bw)500( و گلیبن کلامید mg/kg/bw)0.6( به مدت 6 هفته به روش گاواژ معدی دریافت کردند. بعد از اتمام دوره تیمار خونگیری انجام و سطح سرمی گلوکز به روش اسپکتروفتومتری و انسولین به روش الایزا سنجش شد. پس از تهیه مقاطع بافتی از پانکراس و رنگآمیزی H&E مطالعات بافتی با میکروسکوپ نوری صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصارهی ریشه زرشک با دوز mg/kg/bw)500(، کاهش معنیداری (01/0 P≤ ) در گلوکز سرم و افزایش معنیدار (01/0P≤ ) در انسولین سرم نسبت به گروه دیابتی ایجاد کرده است، همچنین توانسته میانگین قطر و تعداد جزایر به طور معنیداری افزایش دهد (05/0P≤ ).
نتیجه گیری: عصاره ریشهی زرشک اثر هایپوگلیسمی خود را از طریق بهبود جزایر پانکراس و افزایش سطح سرمی انسولین انجام میدهد.
کلید واژگان
زرشکاسترپتوزوتوسین
پانکراس
انسولین
هیپوگلیسمیک
آناتومی
شماره نشریه
10تاریخ نشر
2013-12-011392-09-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ارومیهسازمان پدید آورنده
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه،گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه،
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه،
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه،




