| dc.contributor.author | سهرابی, رؤیا | fa_IR |
| dc.contributor.author | موسوی, سیده ندا | fa_IR |
| dc.contributor.author | شاپوری, رضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | حیدرزاده, سیامک | fa_IR |
| dc.contributor.author | شکری, رسول | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1404-03-11T05:53:26Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2025-06-01T05:53:26Z | |
| dc.date.available | 1404-03-11T05:53:26Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2025-06-01T05:53:26Z | |
| dc.date.issued | 2025-04-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1404-01-12 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | سهرابی, رؤیا, موسوی, سیده ندا, شاپوری, رضا, حیدرزاده, سیامک, شکری, رسول. (1404). ارتباط میزان اکتینوباکتریا و بیفیدوباکتریوم روده با میزان درشت مغذیهای دریافتی در رژیم غذایی مادران مبتلا به دیابت بارداری در مقایسه با مادران سالم: یک مطالعۀ مورد-شاهدی. مجله دیابت و متابولیسم ایران, 25(1), 35-43. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2345-4008 | |
| dc.identifier.issn | 2345-4016 | |
| dc.identifier.uri | http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-6358-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1168494 | |
| dc.description.abstract | مقدمه: میزان اکتینوباکتریا و بیفیدوباکتریوم، که از باکتریهای مفید روده هستند بین زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری (GDM) با زنان باردار سالم مورد مقایسه قرار گرفته و ارتباط آنها با میزان درشت مغذیهای دریافتی در رژیم غذایی با این باکتریها مورد بررسی قرار گرفته است.
روشها: پنجاه مادر باردار مبتلا به GDM که در هفتههای 24-28 بارداری، براساس آزمایش تحمل گلوکز شناسایی شدند و50 مادر باردار سالم با نتایج قند طبیعی انتخاب شدند. نمونۀ مدفوع جمعآوری شد. DNA باکتریایی استخراج شده و تکثیر ژن 16S rRNA به روش qPCR و با استفاده از پرایمرهای universal باکتریایی انجام شد. اطلاعات غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک جمعآوری شد.
یافتهها: بهطور کلی جمعیت اکتینوباکتریا (02/0P= ) و بیفیدوباکتریوم (001/0P= ) در زنان باردار مبتلا بهGDM کمتر از زنان نرموگلایسمیک بود. با تعدیل اثر همۀ فاکتورهای مورد بررسی و گروههای مورد مطالعه، سن (02/0P= ) و سطح تحصیلات (04/0P= ) اثر معنیدار بر جمعیت اکتینوباکتریا نشان داد. دریافت کالری بالاتر جمعیت اکتینوباکتریای روده را 1/11 برابر کاهش داد (01/0P= ). میزان کربوهیدرات و چربی مصرفی در رژیم غذایی اثر مثبت بر جمعیت اکتینوباکتریای روده نشان داد (02/0P= و 003/0P= ). میزان کلسترول دریافتی در رژیم غذایی اثر منفی بر جمعیت بیفیدوباکتریوم نشان داد (02/0P= )
نتیجهگیری: افزایش میزان کربوهیدرات و چربی دریافتی در رژیم غذایی با تأکید بر اسیدهای چرب تک و چند غیراشباع و کاهش میزان کالری و کلسترول دریافتی روزانه به ترتیب منجر به افزایش اکتینوباکتریا و بیفیدوباکتریوم که از گونههای مفید روده هستند، شد. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی تهران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله دیابت و متابولیسم ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Diabetes and Lipid Disorders | en_US |
| dc.subject | اکتینوباکتریا | fa_IR |
| dc.subject | بیفیدوباکتریوم | fa_IR |
| dc.subject | دیابت بارداری | fa_IR |
| dc.subject | رژیم غذایی | fa_IR |
| dc.subject | تخصصي | fa_IR |
| dc.title | ارتباط میزان اکتینوباکتریا و بیفیدوباکتریوم روده با میزان درشت مغذیهای دریافتی در رژیم غذایی مادران مبتلا به دیابت بارداری در مقایسه با مادران سالم: یک مطالعۀ مورد-شاهدی | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه تغذیه، دانشکدۀ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه میکروب شناسی و ویروس شناسی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 25 | |
| dc.citation.issue | 1 | |
| dc.citation.spage | 35 | |
| dc.citation.epage | 43 | |
| nlai.contributor.orcid | 0009-0001-6234-4840 | |
| nlai.contributor.orcid | 0000-0003-2075-1306 | |
| nlai.contributor.orcid | 0000-0003-3782-2916 | |