ارتباط مصرف غذاهای فوق فرآوری شده با خطر 12-ساله بروز فنوتیپهای چاقی
(ندگان)پدیدآور
گل زرند, مهدیهمصلحی, نازنینمیرمیران, پروینحبیبی معینی, علی سیامک
نوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: به موازات افزایش روند چاقی در دنیا، مصرف غذاهای فوق فرآوری شده نیز در حال افزایش است. با اینحال، مطالعات کوهورت بسیار اندکی رابطه بین مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و خطر چاقی را بررسی کردهاند. از اینرو، مطالعه کوهورت حاضر با هدف تعیین ارتباط بین مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و خطر فنوتیپهای چاقی در بزرگسالان ایرانی طراحی گردید. مواد و روشها: در این مطالعه کوهورت، 2734 فرد بزرگسال از مطالعه قند و لیپید تهران انتخاب شدند. دریافت غذایی شرکتکنندگان با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک بررسی، و مصرف غذاهای فوق فرآوری شده به شیوه طبقهبندی نووآ (NOVA) تعیین شد. در این مطالعه نمایه توده بدن بالاتر از 30 کیلوگرم بر مترمربع، دور کمر بالاتر از 90 سانتیمتر، نسبت دور کمر به قد بالاتر از 0/5، و توده چربی بالاتر از 25 درصد در مردان و 35 درصد در زنان به عنوان فنوتیپهای چاقی در نظر گرفته شدند. یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان در این مطالعه 39/8 سال و 45/9 درصد از شرکتکنندگان را مردان تشکیل داده بودند. میانگین مصرف غذاهای فوق فرآوری شده 4 واحد در روز بود. نتایج آزمون کاکس نشان داد که به ازای هر یک واحد افزایش در مصرف غذاهای فوق فرآوری شده، خطر نسبی (فاصله اطمینان 95 درصد) بروز نمایه توده بالا، 4 درصد (1/08-1/00)؛ توده چربی بالا، 7 درصد (1/11-1/04)؛ دور کمر بالا، 4 درصد (1/06-1/02)؛ و نسبت دور کمر به قد بالا، 3 درصد (1/06-1/00) افزایش مییابد. نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان میدهد که مصرف غذاهای فوق فرآوری شده با بروز فنوتیپهای چاقی در بزرگسالان ایرانی ارتباط مثبتی دارد.
کلید واژگان
غذاهای فوق فرآوری شدهچاقی
نمایه توده بدن
دور کمر
توده چربی
تغذيه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2025-03-011403-12-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم، پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم، پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم، پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،
مرکز تحقیقات غدد درونریز، پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،
شاپا
1683-48441683-5476



