• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله علمي شيلات ايران
    • دوره 33, شماره 3
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله علمي شيلات ايران
    • دوره 33, شماره 3
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    مقاله علمی – پژوهشی:‌ بازارسنجی ماهیان تجاری دریایی استان خوزستان بر پایه رتبه‌بندی مطلوبیت: رویکردی نوین و روش‌‌مند

    (ندگان)پدیدآور
    شیری, نیماانصاری, هوشنگخسروی زاده, محمد
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    پژوهشي
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    پژوهش پیش‌‌رو با هدف گردآوری و وزن‌‌دهی معیارهای اثرگذار بر مطلوبیت ماهیان و ارائه یک رتبه‌‌بندی منسجم و قابل استناد برای ماهیان تجاری دریایی استان خوزستان انجام شده است. برای شناسایی معیارها از مصاحبه‌‌های نیمه ساختارمند به روش دلفی با 15 نفر از صاحب نظران استفاده شد. سپس اولویت‌بندی معیارها و غربال‌سازی زیرمعیارها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام شد. به منظور رتبه‌‌بندی مطلوبیت ماهیان برای مصرف‌‌کنندگان، از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و روایی و پایایی پرسشنامه به روش‌‌های معمول تأیید گردید. نرم افزار‌‌های آماری Expert Choice و SPSS برای تحلیل داده‌‌های استخراجی از 181 پرسشنامه تکمیل شده، مورد استفاده قرار گرفتند. معیارهایی نظیر طعم و خوش خوراکی (وزن نسبی = 209/0)، کیفیت پخت (165/0)، تراکم و سختی خار (165/0)، نسبت دورریز (153/0) و قیمت (114/0)، مهم‌ترین عوامل مطلوب بودن ماهیان دریایی خوزستان از دیدگاه خبرگان هستند. گونه‌‌های راشگو (Eleutheronema tetradactylum) (وزن مطلق = 379/0)، شوریده (Otolithes ruber) (368/0)، صبیتی (Sparidentex hasta) (364/0)، هامور معمولی (Epinephelus coioides) (362/0)، حلوا سفید (Pampus argenteus) (360/0)، میش ماهی (Argyrosomus hololepidotus) (353/0)، خنوی خاکستری (Diagramma pictum) (353/0)، شهری معمولی (Lethrinus nebulosus) (351/0)، سرخوی معمولی (Lutjanus johnii) (351/0) و شیر (Scomberomorus commerson) (350/0) به‌ترتیب به عنوان برترین گزینه‌‌ها از نظر معیارهای طبخ، آماده‌سازی و پیش از آماده سازی، شناخته شدند که از نظر مصرف کنندگان مطلوبیت بیشتری دارند. یافته‌‌های این پژوهش می‌‌تواند برای نهادهای برنامه‌‌ریز در توزیع و فروش آبزیان نظیر سازمان شیلات ایران راهگشا بوده و امید است نتایج برای تولید، شکوفایی اقتصادی و نقشه راه صیادی در زمینه تنظیم بازارهای داخلی مؤثر باشد.
    کلید واژگان
    تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
    خلیج فارس
    رتبه‌‌بندی
    ماهی
    مصرف‌کننده
    مطلوبیت
    اقتصاد شيلاتي

    شماره نشریه
    3
    تاریخ نشر
    2024-08-01
    1403-05-11
    ناشر
    موسسه تحقیقات شیلات ایران
    سازمان پدید آورنده
    سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
    سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
    گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران

    شاپا
    1026-1354
    2322-5998
    URI
    http://isfj.ir/article-1-2823-fa.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1139723

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب