| dc.contributor.author | شویک لو, امیررضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | ابوالقاسمی, سید جواد | fa_IR |
| dc.contributor.author | علیزاده قمصری, امیرحسین | fa_IR |
| dc.contributor.author | پورعابدین, کوروش | fa_IR |
| dc.contributor.author | رفیع پور, فریدون | fa_IR |
| dc.contributor.author | اعتمادیان, یاسمن | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1403-12-21T00:31:17Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2025-03-11T00:31:17Z | |
| dc.date.available | 1403-12-21T00:31:17Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2025-03-11T00:31:17Z | |
| dc.date.issued | 2024-10-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1403-07-10 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | شویک لو, امیررضا, ابوالقاسمی, سید جواد, علیزاده قمصری, امیرحسین, پورعابدین, کوروش, رفیع پور, فریدون, اعتمادیان, یاسمن. (1403). مقاله علمی – پژوهشی: خشککردن پساب کارخانهی تولید پودر ماهی با سبوس برنج به عنوان مادهی کمکخشککن و ارزیابی ترکیبات شیمیایی و ارزش تغذیهای محصول تولیدی برای استفاده در خوراک دام، طیور و آبزیان. مجله علمي شيلات ايران, 33(4), 103-117. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1026-1354 | |
| dc.identifier.issn | 2322-5998 | |
| dc.identifier.uri | http://isfj.ir/article-1-2827-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1139705 | |
| dc.description.abstract | در این پژوهش، شرایط خشک کردن اقتصادی پساب کارخانه تولید پودر ماهی با سبوس برنج به عنوان ماده کمکخشککن، مطالعه شد و ترکیبات شیمیایی و ارزش تغذیهای محصول تولیدی برای استفاده در خوراک دام، طیور و آبزیان تعیین گردید. فرآیند تولید با استفاده از یک خشککن با هوای گرم در مقیاس پایلوت انجام شد. پس از نمونهسازی در مقیاس آزمایشگاهی، با ثابت نگهداشتن پساب و دمای خشککن، نسبت آرد سبوس برنج به عنوان متغیر فرآیند تولید در نظر گرفته شد. برای خشککردن پساب از نسبتهای42/1:0، 65/0.:1 و 1:1 (وزنی/وزنی) آرد سبوس برنج به پساب استفاده شد. دمای هوای ورودی 65±5 درجهی سانتیگراد در نظر گرفته شد و گرمادهی تا رسیدن رطوبت محصول به زیر 8 درصد ادامه یافت. درصد بازده، ترکیبات شیمیایی و ارزش تغذیهای محصول بهدست آمده سنجیده شد. نتایج نشان داد که بیشترین بازده تولید (67 درصد) مربوط به محصولی بود که نسبت سبوس برنج به پساب 1:1 بود. نتایج تجزیهوتحلیل تقریبی نشان داد که این محصول (نسبت 1:1) حاوی 82/8 درصد رطوبت، 45/16 درصد پروتئین خام، 51/31 درصد چربی خام، 10/12 درصد فیبر خام، 16/8 درصد خاکستر، 50/1 درصد کلسیم و 29/2 درصد فسفر بود. افزودن استیکواتر به سبوس برنج سبب بهبود معنیدار پروفایل اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب سبوس برنج شد. انرژی قابل متابولیسم ظاهری و حقیقی محصول با استفاده از روش سیبالد و خروسهای بالغ رُدآیلند، اندازهگیری شد و مقادیر میزان انرژی قابل سوختوساز ظاهری (AME)، انرژی قابل سوختوساز ظاهری تصحیحشده برای تعادل صفر نیتروژن (AMEn)، انرژی قابل سوختوساز حقیقی (TME) و انرژی قابل سوختوساز حقیقی تصحیحشده برای تعادل صفر نیتروژن (TMEn)، بهترتیب 3/4012، 7/3656، 0/4447 و 6/4172 کیلوکالری در کیلوگرم بود. به طور کلی، با توجه نتایج این پژوهش، این فرآورده از قابلیت استفاده در تغذیه دام، طیور و آبزیان برخوردار است. این محصول را میتوان در مقیاس صنعتی و با بازده اقتصادی مناسب در واحدهای پودر ماهی تولید کرد. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | موسسه تحقیقات شیلات ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله علمي شيلات ايران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Scientific Fisheries Journal | en_US |
| dc.subject | پساب کارخانه تولید پودر ماهی | fa_IR |
| dc.subject | سبوس برنج | fa_IR |
| dc.subject | ترکیبات شیمیایی | fa_IR |
| dc.subject | انرژی قابل متابولیسم | fa_IR |
| dc.subject | بيوتكنولوژي و فرآوري هاي شيلاتي | fa_IR |
| dc.title | مقاله علمی – پژوهشی: خشککردن پساب کارخانهی تولید پودر ماهی با سبوس برنج به عنوان مادهی کمکخشککن و ارزیابی ترکیبات شیمیایی و ارزش تغذیهای محصول تولیدی برای استفاده در خوراک دام، طیور و آبزیان | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | موسسه تحقیقات علوم دامی کشور | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه آزاد اسلامی | fa_IR |
| dc.contributor.department | موسسه تحقیقات علوم دامی کشور | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه آزاد اسلامی | fa_IR |
| dc.contributor.department | شرکت آبزی پروتیین یاس | fa_IR |
| dc.contributor.department | سازمان شیلات ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 33 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 103 | |
| dc.citation.epage | 117 | |