مقاله علمی – پژوهشی: بررسی اثرات شوریهای مختلف بر میزان رنگدانههای ارزشمند ریزجلبک نمکدوستCyanothece sp. شناسایی شده از کشندان پشت سدی لیپار (چابهار) در شرایط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
امینی خوئی, زهراعرفانی فر, النازاژدری, اشکانابیر, سیما
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
span style=color:black;span style=font-family:B Compset;یکی از پیشنیازهای اصلی برای موفقیت در صنعت تولید ریزجلبک و استحصال رنگدانه/span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;های طبیعی/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset; از آنها/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;، انتخاب سویه ریزجلبک مناسب برای پرورش است. در این مطالعه برای نخستین بار جداسازی، خالص/span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;سازی/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset; و شناسایی /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;سویه /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;بومی/span/span emspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;Cyanothece /span/span/span/emspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;spem./em/span/span/span span style=color:black;span style=font-family:B Compset;از آبهای کشندان پشت سدی لیپار (شوری /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;تا 40/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;0 قسمت در هزار) چابهار صورت گرفت. سپس این ریزجلبک در پنج سطح مختلف شوری (37، 60، 90،/span/span span style=color:black;span style=font-family:B Compset;120/span/span span style=color:black;span style=font-family:B Compset;و/span/span span style=color:black;span style=font-family:B Compset;180 قسمت در هزار/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;) /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;کشت داده شد و میزان رشد، تولید زی/span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;توده، محتوی رنگدانه کلروفیل /span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;a/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset; و/span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;b/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;، کارتنوئید کل، /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;بتاکاروتن/span/span span style=color:black;span style=font-family:B Compset;و /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;فیکوسیانین /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;مورد سنجش قرار گرفتند. روند رشد با شمارش سلولی و سنجش رنگدانهها با استفاده از دستگاه اسپکتوفتومتر/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset; اندازه/span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;گیری/span/span span style=color:black;span style=font-family:B Compset;شد. نتایج آنالیز داده/span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;ها نشان داد که با افزایش شوری در دامنه 90-37 قسمت در هزار، تعداد سلولها و زیتوده ریزجلبک به طور معنیداری (05/0/span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;p/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;) افزایش یافت و به بیشینه /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;10sup6/suptimes; 0/5 سلول بر میلیلیتر و 4/1 گرم در لیتر در شوری 90 /span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;ppt/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset; در روز هشتم کشت رسید. حداکثر محتوی کلروفیل /span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;a/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;، کلروفیل /span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;b/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset; و فیکوسیانین بهترتیب 32 میکروگرم بر میلیلیتر، 17 میکروگرم بر میلیلیتر و 47/2 میکروگرم بر میلیلیتر و/span/span span style=color:black;span style=font-family:B Compset;در شوری 90/span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;ppt /span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;nbsp;بهدست آمد. با افزایش شوری محیط کشت از /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;90-37/span/span span style=color:black;span style=font-family:B Compset;و120 /span/spanspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;ppt/span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;، میزان کارتنوئید کل نیز به طور معنیداری افزایش یافت بهطوریکه از 8/0 به 67/4 میکروگرم بر میلیلیتر رسید. بتاکاروتن نیز از 03/0 الی 17/0 میکروگرم بر میلیلیتر افزایش یافت. بر اساس نتایج بهدست آمده، بهنظر میرسد رشد مطلوب و بیشینه میزان رنگدانههای ارزشمند در ریزجلبک /span/spanemspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt;Cyanothece/span/span/span/emspan dir=LTRspan style=color:black;span style=font-size:11.0pt; sp./span/span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset; در شوری 120-90 /span/spanspan style=color:black;span style=font-family:B Compset;قسمت در هزار،/span/span span style=color:black;span style=font-family:B Compset;قابل دستیابی است./span/span
کلید واژگان
ریزجلبکCyanothece sp.شوری
رشد
بتاکاروتن
فیکوسیانین
تكثير و پرورش
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2021-12-011400-09-10
ناشر
موسسه تحقیقات شیلات ایرانسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایرانمرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایران
مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایران
مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایران
شاپا
1026-13542322-5998



