• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله علمي شيلات ايران
    • دوره 30, شماره 5
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله علمي شيلات ايران
    • دوره 30, شماره 5
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    مقاله علمی – پژوهشی:‌ اثر دو شکل معدنی ونانو ذره سلنیوم بر پارامترهای بیوشیمیایی عضله، سرم، دفاع آنتی‌‌اکسیدانی پس از مواجهه با کلرید جیوه در ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus)

    (ندگان)پدیدآور
    کیان ارثی, فرحنازصفاهیه, علیرضاسلامات, نگینسلاطی, امیر پرویزهوشمند, حسین
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    پژوهشي
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    جیوه با تولید رادیکال‌های آزاد اکسیژن و از بین بردن منابع آنتی ‌اکسیدان باعث ایجاد استرس اکسیداتیو می‌شود. مهم‌ترین کاربرد سلنیوم، نقش آن در ساختمان آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی از قبیل گلوتاتیون‌‌ پراکسیداز است و عملکرد آن حذف رادیکال‌های‌‌ آزاد و گونه‌های اکسیژن ‌‌فعال می‌باشد. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر آنتی‌اکسیدانتی نانو ذرات سلنیوم و سلنیت سدیم بر پارامترهای بیوشیمیایی و دفاع‌‌آنتی‌‌اکسیدانی در ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) در مواجهه با کلرید جیوه می‌‌باشد. دراین مطالعه تعداد 300 قطعه بچه‌‌ماهی با میانگین وزنی 3±25 گرم در پنج تیمار و با جیره‌‌غذایی سلنیت‌‌سدیم و نانو‌‌ذره‌‌سلنیوم با دو غلظت 1 و 5/1میلی‌‌گرم‌‌ برکیلوگرم به مدت 6 هفته تغذیه‌‌ شدند، سپس به مدت دوهفته در معرض کلریدجیوه با دوز تحت‌‌کشنده قرار گرفتند. در پایان از همه تیمارها نمونه‌های خون و کبد برداشت و فعالیت آنزیم‌‌های کبدی و آنتی‌‌اکسیدانی مورد سنجش قرارگرفتند. نتایج نشان‌‌ دادند که فرم نانوذره‌‌سلنیوم باعث افزایش فعالیت آنزیم‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی گلوتاتیون‌‌پراکسیداز و کاتالاز، کاهش محتوای مالون‌‌دی‌‌آلدئید، آسپارتات‌‌آمینو‌‌ترانسفراز و آلکانین‌‌فسفاتاز شد (05/0>p). در طول دوره در معرض گذاری، فرم نانو ذره ‌‌سلنیوم در بالا بردن فعالیت آنزیم‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی گلوتاتیون‌‌پراکسیداز و کاتالاز اثر بخش‌‌تر از شکل معدنی‌‌سلنیوم بود. کاهش محتوای ‌‌مالون‌‌دی‌‌آلدئید در کبد ماهیان تغذیه ‌‌شده با نانوذره‌‌ سلنیوم نشان‌‌دهنده کاهش پراکسیداسیون لیپید و کاهش استرس اکسیداتیو بود. فعالیت آنزیم‌‌های آلانین‌‌آمینوترانسفراز، آسپارتات‌‌آمینوترانسفراز و آلکالین‌‌فسفاتاز تحت تاثیر فلز جیوه درگروههای تغذیه شده با سلنیت‌‌سدیم نسبت به گروه‌‌های تغذیه شده با نانو‌‌ذره افزایش بیشتری داشت (05/0>p) و بالارفتن سطح این آنزیم‌ها در خون نشانه آسیب کبدی است. به طورکلی، افزودن نانو‌‌ذره‌‌سلنیوم در جیره غذایی پایه اثر بخشی بهتری از نظر شاخص‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی در ماهی‌‌شانک‌‌زرد باله متعاقب مواجهه با کلرید‌‌جیوه داشت.
    کلید واژگان
    ماهی شانک زرد باله
    سلنیت سدیم
    نانوذره سلنیوم
    جیوه
    فيزيولوژي آبزيان

    شماره نشریه
    5
    تاریخ نشر
    2021-12-01
    1400-09-10
    ناشر
    موسسه تحقیقات شیلات ایران
    سازمان پدید آورنده
    پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور
    گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران
    گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران
    گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران
    پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

    شاپا
    1026-1354
    2322-5998
    URI
    http://isfj.ir/article-1-2516-fa.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1139687

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب