• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
    • دوره 34, شماره 237
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
    • دوره 34, شماره 237
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    شاه توت (Black Mulberry) و اثرات درمانی آن در طب مکمل و مطالعات جدید، مقاله مروری سنتی

    (ندگان)پدیدآور
    پورعباسی, محمدعلینیکخواه, مهدیبهنام پور, ناصریوسفی, سیده صدیقه
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مروری
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    شاه توت یکی از پر خاصیت‌ترین میوه‌ها در طب مکمل به شمار می‌رود به‌طوری‌که میوه، برگ، پوست درخت و ریشه‌های آن دارای خواص با ارزشی در صنایع غذایی، مواد آرایشی- بهداشتی و به خصوص درمان بیماری‌های مختلف می باشد. در کتب طب سنتی به کاربرد شاه توت و فرآورده‌های آن در درمان التهاب حلق، بزرگی لوزه ها، بهبود گلو درد، بثورات دهانی، و ورم زبان نیز اشاره شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی مروری اثرات درمانی شاه توت در طب مکمل و مطالعات جدید می‌باشد. مطالعه حاضر از نوع مطالعه مروری سنتی است. در این مطالعه ابتدا کتب مفردات طب سنتی ایرانی از جمله مخزن الادویه، قانون فی‌الطب، الشامل و ذخیره خوارزمشاهی، ریاض الادویه و قرابادین‌ها مانند قرابادین کبیر و قرابادین شفاهی و کتب معالجات طب سنتی خلاصه الحکمه، طب اکبری و اکسیر اعظم از نظر رویشگاه، شکل ظاهری، افعال و خواص درمانی شاه توت در طب سنتی بررسی گردید. هم‌چنین فرمولاسیون‌های دارویی موثر حاوی شاه‌توت از قرابادین استخراج گردید. به منظور یافتن مطالعات جدید مربوط به اثرات درمانی شاه توت، مقالات مرتبط با استفاده از کلید واژه‌های فارسی و انگلیسی در پایگاه‌های داده داخلی و خارجی از ابتدای سال 2000 میلادی تا اکتبر 2023 جستجو شدند. برای این منظور از کلید واژه‌های فارسی شاه‌توت، توت سیاه، طب سنتی و طب مکمل در پایگاه‌های داده داخلی مانند SID، Magiran و Irandoc و کلید واژه‌های لاتین Morus Negra، Black Mulbery، Shahtoot، Toot siah، Traditional Remedy، و complementary medicine در پایگاه‌های داده Pubmed، scopus، Science Direct و DOAJ و موتور جستجوی Google Scholar استفاده شد و مقالات چاپ شده به زبان فارسی و انگلیسی مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس متون طب سنتی ایران از شاه توت برای درمان زخم‌ها و بثورات دهانی، آفت، ورم و التهاب حلق، حنجره و زبان، تقویت مفاصل، پایین آوردن فشار خون، درمان تب، حفاظت از آسیب‌های کبدی و کمک به دفع ادرار استفاده می‌شده است. هم‌چنین استفاده از رب شاه توت جهت بهبود خرخر شبانه و تنگی نفس کودکان توصیه شده است. در طب چینی نیز، به خواص درمانی گیاه شاه توت و قسمت‌های مختلف آن بر بهبود علایم دیابت نوع دو، چاقی، اختلال چربی، و خواص ضدمیکروبی اشاره شده است. شاه توت منبع غنی پلی‌فنول‌ها از جمله آنتوسیانین می‌باشد. نشان داده شده است که شاه توت جزو میوه‌هایی است که بالاترین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی را دارند. فرآورده‌ی این میوه در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو باعث کاهش علایم پر ادراری و پرخوری و نیز عوارض عصب‌شناختی در بیماران می‌گردد. افزایش سطح HDL، کاهش LDL، تعدیل هموگلوبین A1C، و هم‌چنین کاهش تری‌گلیسیرید از دیگر فواید شاه توت می‌باشد. به نظر می‌رسد یافته‌ها، هم‌خوانی بسیار نزدیک منابع طب سنتی و طب جدید را نشان می‌دهد؛ بنابراین با بررسی دقیق‌تر متون گذشتگان و استفاده از یافته‌های جدید علمی می‌توان از این گیاه، فرآورده‌های دارویی برای درمان انواع بیماری‌ها تهیه کرد.  
    کلید واژگان
    شاه توت
    توت سیاه
    طب سنتی
    طب مکمل
    گیاهان دارویی
    طب سنتی

    شماره نشریه
    237
    تاریخ نشر
    2024-10-01
    1403-07-10
    ناشر
    دانشگاه علوم پزشکی مازندران
    سازمان پدید آورنده
    دانشجوی PhD طب سنتی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
    استادیار، گروه گوش و حلق و بینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
    استادیار، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
    مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، پژوهشکده ترک اعتیاد، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

    شاپا
    1735-9260
    1735-9279
    URI
    http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20519-fa.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1133599

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب