علتشناسی، علایم، تشخیص و خطرات مرتبط با بيماري سلياك در ورزشكاران و جوامع ورزشي: يك مقاله مروري
(ندگان)پدیدآور
ایاد بهادری منفردسجاد توکلیمحمد رستمی نژادمحمود خدادوستمصطفی رضایی طاویرانی
نوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
بیماری سلیاک یک انتروپاتی خودایمن است که در افراد مستعد ژنتیکی در اثر مصرف گلوتن ایجاد میشود. گلوتن یک پروتئین محلول در الکل است که در غلاتی مانند گندم، جو و چاودار وجود دارد. این پاسخ غیرطبیعی به گلوتن سبب بروز آتروفی مخاط روده میشود که با کاهش قابلیت جذبی روده و عدم جذب مواد موردنیاز و علایم گوارشی و غیرگوارشی همراه است. با توجه به شیوع روزافزون این بيماري، درک جامعي از بیماری، خطرات مرتبط با آن و گزینههای مدیریت این بیماری در حوزههایی مانند مدیریت رژیم غذایی و تجویز تمرینات برای ورزشکاران بسيار قابل توجه است. این مقاله مروری، علتشناسی بيماري، ارزيابي رژیم غذایی و مدیریت تمرينات ورزشي برای ورزشکاران مبتلا به بیماری سلیاک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
کلید واژگان
بیماری سلیاککم خونی
گلوتن
ورزشکار
رژیم غذایی
تیم های ورزشی
تاریخ نشر
2024-10-231403-08-02
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شاهرودسازمان پدید آورنده
- دانشیار، گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.- كارشناس ارشد، مرکز تحقیقات بیماری سلیاک و اختلالات مرتبط با گلوتن، پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
دانشيار، مرکز تحقیقات بیماری سلیاک و اختلالات مرتبط با گلوتن، پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
-دانشیار، دانشکده طب سنتی، مرکز تحقیقات طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
- استاد، مرکز تحقیقات پروتئومیکس، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
شاپا
1735-577X2345-3753



