| dc.contributor.author | قربانی, مریم | fa_IR |
| dc.contributor.author | کیانی, شهرام | fa_IR |
| dc.contributor.author | محرری, علی | fa_IR |
| dc.contributor.author | فلاح, سینا | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1403-12-20T18:34:46Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2025-03-10T18:34:46Z | |
| dc.date.available | 1403-12-20T18:34:46Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2025-03-10T18:34:46Z | |
| dc.date.issued | 2023-11-22 | en_US |
| dc.date.issued | 1402-09-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2023-10-04 | en_US |
| dc.date.submitted | 1402-07-12 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | قربانی, مریم, کیانی, شهرام, محرری, علی, فلاح, سینا. (1402). تأثیر شکل نیتروژن بر ترکیب شیمیایی، غلظت رنگیزههای فتوسنتزی برگ و عملکرد دو رقم ذرت علوفهای (Zea mays L.) در کشت بدون خاک. آب و خاک, 37(5), 751-767. doi: 10.22067/jsw.2023.84731.1340 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jsw.2023.84731.1340 | |
| dc.identifier.uri | https://jsw.um.ac.ir/article_44488.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1109793 | |
| dc.description.abstract | اطلاعات اندکی در مورد تأثیر شکل نیتروژن بر رشد گیاهان علوفهای از جمله ذرت در کشت بدون خاک موجود است. در پژوهش حاضر تأثیر شکل نیتروژن بر ترکیب شیمیایی، غلظت رنگیزههای فتوسنتزی برگ و عملکرد دو رقم ذرت علوفهای در کشت بدون خاک مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل نسبت آمونیوم به نیترات محلول غذایی و نوع رقم در چهار تکرار در گلخانه دانشگاه شهرکرد انجام شد. عامل اول نسبتهای مختلف آمونیوم به نیترات محلـول غـذایی شامل پنج نسبت صفر به 100، 5/12 به 5/87، 25 به 75، 5/37 به 5/62 و 50 به 50 و عامل دوم نیز شامل دو رقم ذرت هیبرید سینگلکراس 704 و سینگلکراس 410 بود. نتایج نشان داد کاربرد آمونیوم به میزان 5/37 و 50 درصد کل نیتروژن محلول غذایی بهترتیب در رقم سینگلکراس 704 و سینگلکراس 410 سبب بیشترین افزایش معنادار در غلظت نیتروژن شاخساره شد. کاربرد آمونیوم در محلول غذایی سبب افزایش غلظت فسفر شاخساره و ریشه در هر دو رقم ذرت نسبت به محلول غذایی فاقد آمونیوم گردید. همچنین در نسبت 50 به 50 آمونیوم به نیترات محلول غذایی کمترین غلظت پتاسیم ریشه در هر دو رقم مشاهده شد. در رقم سینگلکراس 704، تغذیه گیاهان با محلول دارای نسبت 50 به 50 آمونیوم به نیترات منجر به 31 درصد کاهش در غلظت کلروفیل a برگ نسبت به گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی 25 درصد آمونیوم شد. غلظت کلروفیل a برگ در رقم سینگلکراس 410 با افزایش آمونیوم در محلول غذایی تا 25 درصد روند صعودی و با افزایش بیشتر سهم آمونیوم روند نزولی نشان داد. با افزایش نسبت آمونیوم به نیترات محلول غذایی غلظت کلروفیل b برگ بهطور معناداری در مقایسه با گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی فاقد آمونیوم افزایش یافت بهطوری که بیشترین غلظت کلروفیل b برگ در گیاهان تغذیه شده با نسبت 25 به 75 آمونیوم به نیترات مشاهده شد. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تازه شاخساره و ریشه در گیاهان تغذیه شده با نسبت 25 به 75 آمونیوم به نیترات و در رقم سینگلکراس 704 مشاهده شد. بر اساس نتایج این پژوهش جایگزینی 50 درصد آمونیوم به جای نیترات سبب بروز سمیت آمونیوم و کاهش عملکرد علوفه در دو رقم ذرت شد. بنابراین، کاربرد نسبت 25 به 75 آمونیوم به نیترات در محلول غذایی برای دستیابی به بیشترین وزن تازه علوفه و انتخاب رقم سینگلکراس 704 (بهدلیل وزن تازه بیشتر نسبت به رقم سینگلکراس 410) در کشت بدون خاک در شرایط مشابه این پژوهش قابل توصیه است. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | آب و خاک | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jsw.2023.84731.1340 | |
| dc.subject | عناصر پرمصرف | fa_IR |
| dc.subject | کلروفیل | fa_IR |
| dc.subject | نسبت آمونیوم به نیترات | fa_IR |
| dc.subject | هیبرید سینگل کراس 704 | fa_IR |
| dc.subject | علوم خاک | fa_IR |
| dc.title | تأثیر شکل نیتروژن بر ترکیب شیمیایی، غلظت رنگیزههای فتوسنتزی برگ و عملکرد دو رقم ذرت علوفهای (Zea mays L.) در کشت بدون خاک | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 37 | |
| dc.citation.issue | 5 | |
| dc.citation.spage | 751 | |
| dc.citation.epage | 767 | |
| nlai.contributor.orcid | 0000-0002-0853-7983 | |
| nlai.contributor.orcid | 0000-0001-7925-0077 | |