| dc.contributor.author | رحیم خانی, بهروز | fa_IR |
| dc.contributor.author | ناصری, محبوبه | fa_IR |
| dc.contributor.author | احمدیان, احمد | fa_IR |
| dc.contributor.author | علی پناه, مسعود | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1403-12-20T18:19:55Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2025-03-10T18:19:55Z | |
| dc.date.available | 1403-12-20T18:19:55Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2025-03-10T18:19:55Z | |
| dc.date.issued | 2024-12-21 | en_US |
| dc.date.issued | 1403-10-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2024-06-16 | en_US |
| dc.date.submitted | 1403-03-27 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | رحیم خانی, بهروز, ناصری, محبوبه, احمدیان, احمد, علی پناه, مسعود. (1403). اثر محلولپاشی عصاره جلبک دریایی بر صفات مورفوفیزیولوژیک نشاء گلگاوزبان ایرانی (Fisch. & Mey Echium amoenum) در شرایط تنش شوری. علوم باغبانی, 38(4), 704-693. doi: 10.22067/jhs.2024.88537.1353 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2024.88537.1353 | |
| dc.identifier.uri | https://jhs.um.ac.ir/article_45439.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108390 | |
| dc.description.abstract | بهمنظور بررسی اثرات محلولپاشی عصاره جلبک دریایی روی نشاهای گلگاوزبان (Fisch. & Mey Echium amoenum) در شرایط تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل با دو فاکتور جلبک دریایی و تنش شوری با نمک کلرید سدیم، در قالب طرح کاملاَ تصادفی در گلخانه انجام شد. در این آزمایش، تیمارها شامل غلظت ppm 1500 از عصاره جلبک دریایی و سه سطح شوری ( 6/1، 4 و 8 میلیموس بر متر) بود. یک هفته بعد از اولین محلولپاشی عصارههای جلبک دریایی، اعمال تنش شوری آغاز گردید. بهمنظور جلوگیری از ایجاد شوک در گیاهان، تیمار شوری بهتدریج و در سه مرحله انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ساده تیمارهای شوری و جلبک دریایی و همچنین اثرات متقابل شوری در جلبک دریایی بر وزن تر اندام هوایی، وزن تر ریشه، طول ریشه و وزن خشک کل بوته گلگاوزبان معنیدار بود. عصاره جلبک دریایی سبب افزایش میزان پرولین و پتاسیم در برگ گیاه گردید و از این طریق سبب کاهش اثرات مخرب تنش شوری برای گیاه گلگاوزبان شد. علاوهبراین محلولپاشی گیاه گلگاوزبان با استفاده از عصاره جلبک دریایی سبب افزایش میزان کلروفیل در گیاه گردید و از این طریق با افزایش میزان فتوسنتز در گیاه به رشد بهتر گیاه در شرایط تنش شوری کمک کرد. استفاده از عصاره جلبک سبب افزایش میزان قند محلول تحت شرایط تنش شوری گردید. بهطوریکه در غلطتهای 6/1، 4 و 8 میلیموس بر متر تنش شوری، میزان قند محلول بهترتیب 80، 33 و 33 درصد افزایش یافت. استفاده از عصاره جلبک دریایی سبب کاهش 11 و 15 درصدی میزان سدیم در غلظتهای 4 و 8 شوری شد. همچنین جلبک دریایی، جذب پتاسیم را 33 و 24 درصد در غلطتها شوری افزایش داد. با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان نتیجه گرفت که کاربرد جلبک دریایی میتواند اثرات منفی تنش شوری را در نشاء گلگاوزبان ایرانی کاهش دهد، همچنین بهدلیل قیمت پایین و در دسترس بودن میتواند بهعنوان یک کود زیستی مناسب برای حفظ رشد گیاه در شرایط تنش شوری استفاده گردد. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | علوم باغبانی | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2024.88537.1353 | |
| dc.subject | سدیم | fa_IR |
| dc.subject | کاروتنوئید | fa_IR |
| dc.subject | نشت الکترولیت | fa_IR |
| dc.subject | گیاهان دارویی | fa_IR |
| dc.title | اثر محلولپاشی عصاره جلبک دریایی بر صفات مورفوفیزیولوژیک نشاء گلگاوزبان ایرانی (Fisch. & Mey Echium amoenum) در شرایط تنش شوری | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 38 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 704 | |
| dc.citation.epage | 693 | |