بررسی تغییرات میزان اسانس وخواص بیوشیمیایی گیاه کاکوتی ( .Ziziphora clinopodioides Lam.)تحت تأثیر محلولپاشی اسیدسالیسیلیک
(ندگان)پدیدآور
صادقی فرد, سمیهعزیزی, مجیدکریمی زینکانلو, سارا
نوع مدرک
Textمقالات پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تنظیمکنندههای رشد، نقش حیاتی در طی مراحل رشدونموی گیاهان ایفا میکنند و کاربرد آنها میتوانند باعث بهبود و افزایش عملکرد گیاهان شوند. یکی از مهمترین این ترکیبات اسیدسالیسیلیک میباشد که بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی اسیدسالیسیلیک در مقادیر مختلف، بر عملکرد و متابولیتهای ثانویه کاکوتی (Ziziphora clinopodioides)، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در زمان با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 در مزرعه دانشکده کشاورزی شیروان و آزمایشگاه دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایشی شامل زمانهای مختلف محلولپاشی اسیدسالیسیلیک (در سه زمان: آغاز رشد رویشی، در حین رشد رویشی و در زمان گلدهی) بهعنوان فاکتور اصلی و غلظتهای مختلف اسیدسالیسیلیک در چهار سطح (2-10، 4-10 و6-10 مولار و صفر (شاهد)) بهعنوان فاکتور فرعی بودند. صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل وزن تر و خشک، ارتفاع بوته، درصد و عملکرد اسانس، میزان ترکیبات فنل کل و فلاونوئیدها بودند. اثر متقابل اسیدسالیسیلیک × زمان محلولپاشی بر وزن تر و خشک، ارتفاع بوته، میزان فنل کل و فلاونوئیدهای کل در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر (7/264 گرم بر مترمربع) و خشک (1/93 گرم بر مترمربع) در تیمار 2-10 مولار اسیدسالیسیلیک در زمان محلولپاشی در حین رشد رویشی و کمترین مقدار آن در شاهد در زمان گلدهی بهدست آمد. بیشترین ارتفاع بوته (29 سانتی متر) مربوط به تیمار 2-10 مولار اسیدسالیسیلیک و در حین رشد رویشی و کمترین مقدار آن (2/23 سانتی متر) مربوط به شاهد در زمان گلدهی بود. بیشترین میزان ترکیبات فنل کل (5/0 میلیگرم معادل اسیدگالیک در گرم وزن خشک) در تیمار 2-10 مولار اسیدسالیسیلیک در آغاز رشد رویشی و کمترین مقدار آن (24/0 میلیگرم معادل اسیدگالیک در گرم وزن خشک) در تیمار 2-10 مول اسیدسالیسیلیک در زمان گلدهی مشاهده شد. بیشترین میزان فلاونوئید (31/0 میلیگرم معادل کوئرسیتین در گرم وزن خشک) را تیمار 4-10 مولار اسیدسالیسیلیک در حین رشد رویشی و کمترین میزان (17/0 میلیگرم معادل کوئرسیتین در گرم وزن خشک) را تیمار 6-10 مول اسیدسالیسیلیک در آغاز رشد رویشی به خود اختصاص دادند. بیشترین درصد اسانس (66/1 درصد) مربوط به غلظت 2-10 مولار و در زمان گلدهی و کمترین میزان آن (33/0 درصد) مربوط به شاهد (صفر) و در حین رشد رویشی بود. همچنین نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که بالاترین عملکرد اسانس (142/1 میلیگرم در مترمربع) در حین رشد رویشی و در غلظت 2-10 مولار اسیدسالیسیلیک و کمترین میزان آن (221/0 میلیگرم در مترمربع) در زمان گلدهی و در شاهد مشاهده گردید. در مجموع، میتوان اظهار نمود که بهمنظور دستیابی به بالاترین میزان عملکرد اسانس، میزان فنل کل و فلاونوئید کل، محلولپاشی غلظت اسیدسالیسیلیک 2-10 مولار در حین رشد رویشی مناسبترمیباشد.
کلید واژگان
اسانستنظیمکننده رشد
متابولیتهای ثانویه
گیاهان دارویی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2024-12-211403-10-01
سازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایرانگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
گروه علوم باغبانی،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران



