نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorنبی زاده, اسمعیلfa_IR
dc.contributor.authorحق شناس, مسعودfa_IR
dc.contributor.authorاحمدی, خدیجهfa_IR
dc.date.accessioned1403-12-20T18:19:45Zfa_IR
dc.date.accessioned2025-03-10T18:19:45Z
dc.date.available1403-12-20T18:19:45Zfa_IR
dc.date.available2025-03-10T18:19:45Z
dc.date.issued2024-02-20en_US
dc.date.issued1402-12-01fa_IR
dc.date.submitted2022-12-31en_US
dc.date.submitted1401-10-10fa_IR
dc.identifier.citationنبی زاده, اسمعیل, حق شناس, مسعود, احمدی, خدیجه. (1402). ارزیابی برخی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی بالنگوی شیرازی (Lallemantia royleana) در پاسخ به تنش شوری و قارچ‌های میکوریزا. علوم باغبانی, 37(4), 1043-1058. doi: 10.22067/jhs.2023.80330.1223fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.80330.1223
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_43539.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108376
dc.description.abstractگیاهان دارویی منابع مهمی از ترکیبات دارویی هستند که از زمان­های قدیم در درمان بسیاری از بیماری­ها استفاده شده است. گیاهان دارویی با میکروارگانیسم­های متعددی که به‌صورت همزیست در قسمت­های مختلف گیاهان رشد می­کنند، ارتباط برقرار کرده­اند. به­منظور بررسی اثر قارچ­های میکوریزا در شرایط تنش شوری بر ویژگی­های فیزیولوژیکی و عناصر ریزمغذی گیاه دارویی بالنگوی شیرازی، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1398 در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد اجرا شد. فاکتور اول تنش شوری در چهار سطح (صفر (آب مقطر)، 2، 4، 6 و 8 دسی­زیمنس بر متر ناشی از نمک کلرید سدیم) و عامل دوم تلقیح نشا با سه قارچ میکوریزا (R. irregularis G. versiform, F. mosseae,) بودند. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد دانه تک بوته، درصد روغن دانه، ظرفیت آنتی‌اکسیدان، محتوای پرولین، نشت مواد یونی و عناصر غذایی شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم بودند. نتایج نشان داد که صفات مورد ارزیابی در پژوهش حاضر تحت تأثیر تیمارهای قارچ میکوریزا، تنش شوری و اثر متقابل قارچ در تنش شوری قرار گرفتند. گیاهچه­هایی که با قارچ میکوریزا R. irregularis تلقیح شده دارای بیش­ترین میزان عملکرد دانه تک بوته (94/276 گرم)، درصد روغن (51/30 درصد)، پرولین (60/246 میلی­گرم بر گرم)، قدرت آنتی­اکسیدان (32/49 درصد) و عناصر معدنی نسبت به دو سویه دیگر قارچ میکوریزا بودند. تنش شوری موجب افزایش درصد روغن (33/27 درصد)، پرولین (08/242 میلی­گرم بر گرم)، قدرت آنتی­اکسیدان (13/39 درصد) برگ گیاه دارویی بالنگوی شیرازی شد و با افزایش تنش شوری از صفر به 8 دسی­زیمنس بر متر باعث کاهش صفات عملکرد دانه (03/109 گرم) و عناصر معدنی (%47/3N=، %40/0P= و %16/1K=) شد. طبق نتایج مقایسه میانگین اثر برهمکنش قارچ در تنش شوری، بیش­ترین میزان عملکرد دانه (81/361 گرم) و عناصر معدنی (%33/7N=، %79/0P= و %55/2K=) در تلقیح گیاه با قارچ R. irregularis در عدم تنش شوری مشاهده شد و همچنین بیش­ترین میزان صفات درصد روغن (68/33 درصد)، پرولین (33/311 میلی­گرم بر گرم) و قدرت آنتی­اکسیدانی (27/60 درصد) در تنش 8 دسی­زیمنس بر متر بدست آمد. باتوجه به نتایج تحقیق حاضر استفاده از سویه قارچ R. irregularis بیش­ترین تأثیر مثبت بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی بالنگوی شیرازی نسبت به عدم تلقیح قارچ برخوردار بود.fa_IR
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.80330.1223
dc.subjectآنتی‌اکسیدانfa_IR
dc.subjectبالنگوfa_IR
dc.subjectمیکوریزاfa_IR
dc.subjectمحتوای پرولینfa_IR
dc.subjectنیتروژنfa_IR
dc.subjectگیاهان داروییfa_IR
dc.titleارزیابی برخی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی بالنگوی شیرازی (Lallemantia royleana) در پاسخ به تنش شوری و قارچ‌های میکوریزاfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدانشگاه آزاد اسلامی مهابادfa_IR
dc.contributor.departmentدانشگاه محقق اردبیلیfa_IR
dc.contributor.departmentدانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایرانfa_IR
dc.citation.volume37
dc.citation.issue4
dc.citation.spage1043
dc.citation.epage1058
nlai.contributor.orcid0000-0002-2449-3984
nlai.contributor.orcid0000-0002-2289-9710


فایل‌های این مورد

فایل‌هااندازهقالبمشاهده

فایلی با این مورد مرتبط نشده است.

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد