نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorصالحی, مهتابfa_IR
dc.contributor.authorکلوندی, رمضانfa_IR
dc.contributor.authorصالحی, فروزانfa_IR
dc.date.accessioned1403-12-20T18:19:42Zfa_IR
dc.date.accessioned2025-03-10T18:19:42Z
dc.date.available1403-12-20T18:19:42Zfa_IR
dc.date.available2025-03-10T18:19:42Z
dc.date.issued2024-02-20en_US
dc.date.issued1402-12-01fa_IR
dc.date.submitted2022-11-29en_US
dc.date.submitted1401-09-08fa_IR
dc.identifier.citationصالحی, مهتاب, کلوندی, رمضان, صالحی, فروزان. (1402). بررسی تنوع صفات مورفولوژیکی و ترکیبات اسانس جمعیت‌های مختلف بومادران (Achillea santolinoides subsp. wilhelmsii (K. Koch) Greuter) در استان همدان. علوم باغبانی, 37(4), 981-995. doi: 10.22067/jhs.2023.79842.1210fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.79842.1210
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_43918.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108372
dc.description.abstractجنس بومادران (Achillea) گیاه دارویی متعلق به تیره کاسنی است که از نظر خصوصیات مورفولوژیکی و ترکیبات اسانس، از تنوع بالایی برخوردار است. 19 گونه گیاه علفی و معطر از این جنس، در ایران شناسایی شده­اند که 7 گونه آن، انحصاری کشورمان است. با توجه به خواص درمانی این گیاه و کاربرد آن در صنایع غذایی، آرایشی ـ بهداشتی و دارویی، بررسی مقدار و اجزای تشکیل­دهنده اسانس آن، از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش، به ‌منظور ارزیابی تنوع صفات مورفولوژیکی و ترکیباتِ اسانسِ 11 جمعیت گیاه بومادران در مناطق مختلف استان همدان در خردادماه 1401 به اجرا درآمد. نمونه­های گیاهی در مرحله گلدهی، جمع­آوری و پس از اندازه­گیری برخی صفات مورفولوژیکی، در سایه خشک گردید. پس از استخراج اسانس به روش تقطیر با آب، اجزای تشکیل­دهنده اسانس، با استفاده از دستگاه کروماتوگراف گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیف­سنج جرمی (GC-MS) مورد شناسایی و تعیین مقدار قرار گرفت. عملکرد اسانس­ها از 3/0 تا 6/0 درصد متغیر بود. نتایج نشان داد که بیش‌ترین میزان اسانس متعلق به جمعیت‌های ‘وراینه' و ‘نازول' (6/0%) و کم‌ترین میزان اسانس مربوط به جمعیت ‘حیدره بالا شهر' (3/0%) بود. بیشترین وزن تر و خشک گیاه، مربوط به جمعیت ‘یلفان' (به‌ترتیب 92/3 و 24/2 گرم) و کم‌ترینِ آنها مربوط به جمعیت ‘ناصح­آباد' (به‌ترتیب 60/1 و 79/0 گرم) بود. همچنین، 28 ترکیب در اسانس شناسایی شد و تنوع زیادی در میزان و اجزای تشکیل‌دهنده اسانس در جمعیت‌های مورد مطالعه وجود داشت. کامفور، فراگرانول، آلفا ـ پینن، 1و8 ـ سینئول و سابینن، اجزای اصلی تشکیل‌دهنده اسانس بودند. با توجه به نتایج حاصل از آزمایش، جمعیت ‘اسلام­آباد' با بالاترین ارتفاع از سطح دریا، دارای بیشترین درصد فراگرانول (29/43%) بود. این موضوع نشان می­دهد که عوامل محیطی نیز همانند عوامل ژنتیکی، در ایجاد تنوع در خصوصیات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی از جمله تنوع در میزان و ترکیبات تشکیل­دهنده اسانس، مؤثر هستند.fa_IR
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.79842.1210
dc.subjectاسانسfa_IR
dc.subjectتنوعfa_IR
dc.subjectفراگرانولfa_IR
dc.subjectکامفورfa_IR
dc.subject1و8 ـ سینئولfa_IR
dc.subjectگیاهان داروییfa_IR
dc.titleبررسی تنوع صفات مورفولوژیکی و ترکیبات اسانس جمعیت‌های مختلف بومادران (Achillea santolinoides subsp. wilhelmsii (K. Koch) Greuter) در استان همدانfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشگاه بوعلی سینا ـ مجتمع آموزش عالی نهاوند (ویژه دختران)fa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدانfa_IR
dc.contributor.departmentدانش آموخته مقطع دکتری، گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانfa_IR
dc.citation.volume37
dc.citation.issue4
dc.citation.spage981
dc.citation.epage995


فایل‌های این مورد

فایل‌هااندازهقالبمشاهده

فایلی با این مورد مرتبط نشده است.

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد