| dc.contributor.author | حسین زاده مقدم, کاظم | fa_IR |
| dc.contributor.author | کاویانی, بهزاد | fa_IR |
| dc.contributor.author | هاشم آبادی, داود | fa_IR |
| dc.contributor.author | صداقت حور, شهرام | fa_IR |
| dc.contributor.author | صفری مطلق, محمد رضا | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1403-12-20T18:19:39Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2025-03-10T18:19:39Z | |
| dc.date.available | 1403-12-20T18:19:39Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2025-03-10T18:19:39Z | |
| dc.date.issued | 2024-02-20 | en_US |
| dc.date.issued | 1402-12-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2022-04-30 | en_US |
| dc.date.submitted | 1401-02-10 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | حسین زاده مقدم, کاظم, کاویانی, بهزاد, هاشم آبادی, داود, صداقت حور, شهرام, صفری مطلق, محمد رضا. (1402). اثر پس از برداشت نور آبی، سدیم نیتروپروساید و آرژنین روی عمر قفسهای، ارزش غذایی و آنزیمهای آنتیاکسیدان میوه کیوی. علوم باغبانی, 37(4), 915-929. doi: 10.22067/jhs.2022.76455.1168 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2022.76455.1168 | |
| dc.identifier.uri | https://jhs.um.ac.ir/article_42660.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108368 | |
| dc.description.abstract | کیوی (Actinidia deliciosa)، میوهای کمکالری و سرشار از مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدانها است. کیفیت میوه کیوی در طول دوره انبارمانی بهدلایل مختلف کاهش مییابد. هدف از این پژوهش، افزایش ماندگاری و خصوصیات کمی و کیفی میوههای کیوی رقم 'هایوارد‘ پس از برداشت با استفاده از روشهای فیزیکی و سازگار با سلامت انسان شامل تابش نور آبی، سدیم نیتروپروساید و اسید آمینه آرژنین بود. میوههای سالم و یکسان از نظر اندازه انتخاب شدند و تحت تأثیر تابش نور آبی (6، 12 و 24 ساعت) در محدوده طول موج 470 نانومتر توسط لامپهای LED، سدیم نیتروپروساید (5/0، 1 و 2 میلیمولار) و آرژنین (5/0، 1 و 2 میلیمولار) قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 10 تیمار در 3 تکرار با 30 پلات و در هر پلات 10 عدد میوه اجرا شد. آنالیز دادههای حاصل از نمونهگیری در طول دوره آزمایش و دادههای حاصل از تجزیه آزمایشگاهی، با نرمافزار آماری SPSS و مقایسه میانگین دادهها براساس آزمون آماری LSD انجام شد. نتایج نشان داد که سدیم نیتروپروساید در غلظت 2 میلیمولار باعث بالاترین (20/117 روز) عمر قفسهای و بیشترین میزان پرولین (14/80 میکرومول در هر گرم وزن تر) در میوهها شد. بالاترین سفتی (56/4 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) و کمترین کاهش وزن تر (26/1 درصد)، در میوههای تیمار شده با 12 ساعت تابش نور آبی مشاهده گردید. دادهها نشان دادند که تابش 12 ساعته نور آبی و 2 میلیمولار سدیم نیتروپروساید باعث افزایش قابل توجه در میزان آنزیمهای آنتیاکسیدان (سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز) میوه کیوی شد. اثر تیمارهای مختلف روی شاخص طعم میوهها معنیدار نبود. بیشترین نشت یونی (41/75 درصد) مربوط به میوههای شاهد بود. بالاترین درصد ماده خشک (33/19) و بیشترین مقدار مالوندیآلدئید (08/2 نانومول در هر گرم وزن تر)، بهترتیب در میوههای تیمار شده با 6 ساعت نور آبی و 5/0 میلیمولار سدیم نیتروپروساید بهدست آمد. در مجموع، نور آبی و سدیم نیتروپروساید برای تغییر صفات اندازهگیریشده در کیوی مؤثرتر از آرژنین بودند. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | علوم باغبانی | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2022.76455.1168 | |
| dc.subject | آنزیمهای آنتیاکسیدان | fa_IR |
| dc.subject | پوسیدگی میوه | fa_IR |
| dc.subject | شاخص طعم میوه | fa_IR |
| dc.subject | میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری | fa_IR |
| dc.subject | فیزیولوژی پس از برداشت | fa_IR |
| dc.title | اثر پس از برداشت نور آبی، سدیم نیتروپروساید و آرژنین روی عمر قفسهای، ارزش غذایی و آنزیمهای آنتیاکسیدان میوه کیوی | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه حفاظت گیاهی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 37 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 915 | |
| dc.citation.epage | 929 | |
| nlai.contributor.orcid | 0000-0001-9709-3992 | |