بررسی کیفی مریمگلی دارویی (Salvia officinalis L.) تازه و خشک در نوبتهای مختلف برداشت
(ندگان)پدیدآور
مشت زن, اسمایاوری, علیرضاسلیمانی زاده, مژگان
نوع مدرک
Textمقالات پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مریمگلی دارویی با نام علمیSalvia officinalis L. گیاهی علفی و چندساله و متعلق به تیره نعناع (Lamiaceae) میباشد. این گیاه بهدلیل دارا بودن اسانس، یک گیاه مهم اقتصادی در نظر گرفته میشود. امروزه اسانس این گونه، در صنایع داروسازی، عطرسازی و فرآوردههای آرایشی- بهداشتی کاربردهای مهمی دارد. خشک کردن فرآیند پس از برداشتی است که در کشت و کارهای با مقیاس صنعتی، بهدلیل حجم بالای گیاه تازه تولیدی نیازمند فضای مکانی بزرگ و هزینههای بالا، چه به لحاظ سختافزاری و چه به لحاظ نیروی انسانی، میباشد تا پس از آن جهت استخراج اسانس به کارخانه انتقال یابد. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی عملکرد کمی و کیفی اسانس گیاه مریمگلی دارویی در نوبتهای برداشت مختلف در طول فصل رشد از گیاه تازه و خشک در شرایط آب و هوایی شهرستان سعادتشهر استان فارس انجام شد. بدین منظور، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۳ تکرار اجرا گردید. عامل اول شامل سه نوبت برداشت و عامل دوم نوع ماده گیاهی (تازه و خشک) بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل نوبت برداشت × نوع ماده گیاهی بر بازده اسانس گیاه مریم گلی در سطح احتمال ۱ درصد معنیدار شد. مقایسه میانگین اثرات متقابل نوبت برداشت و نوع ماده گیاه نشان داد که بالاترین بازده اسانس گیاه مریم گلی مربوط به نوبت برداشت دوم و ماده گیاهی خشک که معادل ۱۸/۱ درصد (وزنی/وزنی) بود، بهدست آمد که نسبت به دیگر تیمارها، اختلاف معنیداری را نشان داد. بررسی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس این گونه مشخص کرد که در مجموع ۳۴ ترکیب در اسانس سرشاخههای گلدار گیاه مریمگلی در نمونههای جمعآوری شده شناسایی شد. هیدروکربنهای منوترپنی گروه اصلی سازنده ترکیبات در همه نمونههای گیاهی مورد مطالعه بود. ترکیبهای شاخص تشکیلدهنده اسانس عبارت از 1، 8- سینئول، آلفا- توجون، بتا- پینن و کامفور بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل نوبت برداشت × نوع ماده گیاهی بر 1، 8- سینئول معنیدار نمیباشد، اما در ترکیبات آلفا- توجون و کامفور در سطح احتمال ۱ درصد و در بتا- پینن در سطح احتمال ۵ درصد معنیدار گردید. در مجموع یافتههای حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین عملکرد کمی اسانس در شرایط آب و هوایی سعادتشهر استان فارس، از ماده گیاهی خشک و در نوبت برداشت دوم حاصل شد. این در حالی است که بیشترین میزان ترکیبهای هیدروکربن، بهعنوان شاخص کیفی اسانس مریمگلی، در نوبت برداشت سوم در هر دو ماده گیاهی تازه و خشک مشاهده شد.
کلید واژگان
اسانسخشک کردن
عملکرد
هیدروکربن های منوترپنی
گیاهان دارویی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2023-10-231402-08-01
سازمان پدید آورنده
گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایرانگروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان بندرعباس، ایران



