نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorمرادی, لطافتfa_IR
dc.contributor.authorمرتضوی, سید نجم الدینfa_IR
dc.contributor.authorاعلائی, میتراfa_IR
dc.date.accessioned1403-12-20T18:19:16Zfa_IR
dc.date.accessioned2025-03-10T18:19:16Z
dc.date.available1403-12-20T18:19:16Zfa_IR
dc.date.available2025-03-10T18:19:16Z
dc.date.issued2024-06-21en_US
dc.date.issued1403-04-01fa_IR
dc.date.submitted2024-01-27en_US
dc.date.submitted1402-11-07fa_IR
dc.identifier.citationمرادی, لطافت, مرتضوی, سید نجم الدین, اعلائی, میترا. (1403). تأثیر زمان و غلظت‌های مختلف هیپوکلریت‌ سدیم، قارچ‌کش کاربندازیم و کلرید جیوه در مهار آلودگی‌ پیاز لاله واژگون (Fritillaria spp.) در محیط کشت بافت. علوم باغبانی, 38(2), 465-478. doi: 10.22067/jhs.2024.86540.1322fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2024.86540.1322
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_45084.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108335
dc.description.abstractرفع آلودگی به­عنوان یک چالش اساسی در تکنیک کشت سلول، بافت و اندام گیاهی به‌شمار می‌رود. با اینکه روش‌های مختلفی برای این منظور وجود دارد، امّا توسعه روش‌های ضدعفونی مختص هر گونه یک عامل مهم در استقرار و موفقیت سیستم کشت بافت به‌شمار می‌رود. لذا، پژوهش حاضر به­منظور بررسی تأثیر زمان و غلظت‌های مختلف هیپوکلریت‌ سدیم، قارچ­کش کاربندازیم و کلرید جیوه در مهار آلودگی‌ پیازهای لاله واژگون (Fritillaria spp.) در محیط کشت بافت به­صورت طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل قارچ­کش 0/1 درصد در زمان‌های مختلف (صفر، 30،25، 35 و 40 دقیقه)، پنج سطح هیپوکلریت سدیم (صفر ، 1، 1/5، 2، 2/5 و 3 درصد) در زمان‌های مختلف (صفر ، 7، 9، 10، 12 و 15 دقیقه)، الکل 70 درصد با زمان (صفر ، 60 و 90 ثانیه) و کلرید جیوه (صفر ، 0/1 و 0/2 درصد) بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که با وجود اینکه کمترین درصد آلودگی در زمان 40 دقیقه قارچ­کش کاربندازیم، الکل 70 درصد در زمان 90 ثانیه، غلظت 3 درصد و زمان 15 دقیقه هیپوکلریت سدیم و غلظت 0/2 درصد کلرید جیوه حاصل شد، امّا میزان زنده‌مانی ریزنمونه‌ها به کمترین میزان کاهش یافت و باعث قهوه‌ای شدن ریزنمونه‌ها شد. طبق نتایج حاصل، بهترین تیمار با رفع آلودگی 80 درصد و درصد زنده­مانی بالا، زمان 30 دقیقه قارچ­کش، زمان 60 ثانیه الکل 70 درصد، هیپوکلریت سدیم 2 و 2/5 درصد به­ترتیب به‌مدت 12 و 10 دقیقه و کلرید جیوه 0/1 درصد به‌مدت هفت دقیقه بود. لذا استفاده از تیمارهای ذکر شده در شرایط کشت درون شیشه‌ای، جهت کاهش آلودگی و ریزازدیادی پیازهای گیاه لاله واژگون پیشنهاد می‌گردد.fa_IR
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2024.86540.1322
dc.subjectانقراضfa_IR
dc.subjectدرون شیشه‌ایfa_IR
dc.subjectریزازدیادیfa_IR
dc.subjectکمیابfa_IR
dc.subjectگندزداییfa_IR
dc.subjectبیوتکنولوژی و اصلاح درختان و گل های زینتیfa_IR
dc.titleتأثیر زمان و غلظت‌های مختلف هیپوکلریت‌ سدیم، قارچ‌کش کاربندازیم و کلرید جیوه در مهار آلودگی‌ پیاز لاله واژگون (Fritillaria spp.) در محیط کشت بافتfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentگروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانfa_IR
dc.citation.volume38
dc.citation.issue2
dc.citation.spage465
dc.citation.epage478
nlai.contributor.orcid0000-0001-6378-7494
nlai.contributor.orcid0000-0002-9053-7754


فایل‌های این مورد

فایل‌هااندازهقالبمشاهده

فایلی با این مورد مرتبط نشده است.

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد