نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorچهل‌تنان, لیلاfa_IR
dc.contributor.authorخسروی, سعیدfa_IR
dc.contributor.authorنعمتی, سید حسینfa_IR
dc.date.accessioned1403-12-20T18:19:03Zfa_IR
dc.date.accessioned2025-03-10T18:19:03Z
dc.date.available1403-12-20T18:19:03Zfa_IR
dc.date.available2025-03-10T18:19:03Z
dc.date.issued2024-04-20en_US
dc.date.issued1403-02-01fa_IR
dc.date.submitted2023-06-26en_US
dc.date.submitted1402-04-05fa_IR
dc.identifier.citationچهل‌تنان, لیلا, خسروی, سعید, نعمتی, سید حسین. (1403). اثر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک اسید در افزایش مقاومت به تنش گرما در خیار رقم ̓رشید̒. علوم باغبانی, 38(1), 165-177. doi: 10.22067/jhs.2023.82087.1263fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.82087.1263
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_44464.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108316
dc.description.abstractدمای بالا در تابستان از عوامل مهم کاهش رشد و عملکرد خیار در بسیاری از مناطق کشور می‌­باشد. با توجه به تأثیر مثبت تنظیم‌­‌کننده‌های رشد گیاهی از جمله سالیسیلیک اسید بر کاهش اثرات نامطلوب تنش­‌های مختلف، آزمایشی به‌منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر کاهش اثرهای نامطلوب تنش گرما بر روی دانهال­‌های خیار رقم ̓رشید̒ به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار دمایی (25، 30، 35 و 40 درجه سانتی­‌گراد) و سه غلظت سالیسیلیک اسید (صفر، 5/0 و 1 میلی­‌مولار) در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد طراحی و بررسی شد. نتایج نشان داد تنش گرمایی وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، سطح برگ، شاخص کلروفیل و پلی­‌فنل اکسیداز را کاهش و مقدار نشت یونی، پرولین و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز را افزایش داد. کاربرد 1 میلی‌­مولار سالیسیلیک اسید باعث کاهش اثرهای منفی تنش دمایی شد، به‌نحوی‌­که سبب افزایش وزن خشک ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی به‌ترتیب به میزان 36، 4/16 و 7/23 درصد نسبت به شاهد و همچنین کاهش نشت یونی به میزان 13 درصد و افزایش شاخص کلروفیل، سطح برگ، میزان پرولین، فعالیت آنزیم‌­های پلی­فنل اکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز به‌ترتیب به میزان 7/9، 2، 7/37، 6/35 و 51/31 درصدی نسبت به شاهد شد. اثرات متقابل سالیسیلیک اسید و تنش گرما بر وزن تر ساقه، شاخص کلروفیل، سطح برگ، نشت یونی، پرولین، فعالیت آنزیم­‌های پلی­‌فنل اکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز معنی‌­دار بود. بطور کلی بهترین نتایج مربوط به کاربرد 1 میلی­‌مولار سالیسیلیک اسید بود که به‌طور معنی‌­داری سبب کاهش اثرات منفی تنش گرمایی بر خیار رقم ̓رشید̒ شد.fa_IR
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.82087.1263
dc.subjectپرولینfa_IR
dc.subjectتنش گرماfa_IR
dc.subjectخیارfa_IR
dc.subjectسوپراکسید دیسموتازfa_IR
dc.subjectنشت یونیfa_IR
dc.subjectسبزیکاریfa_IR
dc.titleاثر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک اسید در افزایش مقاومت به تنش گرما در خیار رقم ̓رشید̒fa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentگروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentدانشگاه فردوسی مشهدfa_IR
dc.contributor.departmentفردوسی مشهدfa_IR
dc.citation.volume38
dc.citation.issue1
dc.citation.spage165
dc.citation.epage177
nlai.contributor.orcid0009-0007-4075-5677
nlai.contributor.orcid0000-0003-2365-7278


فایل‌های این مورد

فایل‌هااندازهقالبمشاهده

فایلی با این مورد مرتبط نشده است.

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد