| dc.contributor.author | عبدالهی, فرزاد | fa_IR |
| dc.contributor.author | مطلبی آذر, علیرضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | گوهری, غلامرضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | دهدار, بهرام | fa_IR |
| dc.contributor.author | کهنمویی, امیر | fa_IR |
| dc.contributor.author | شریعت, فاطمه | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1403-12-20T18:19:01Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2025-03-10T18:19:01Z | |
| dc.date.available | 1403-12-20T18:19:01Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2025-03-10T18:19:01Z | |
| dc.date.issued | 2024-04-20 | en_US |
| dc.date.issued | 1403-02-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2022-12-18 | en_US |
| dc.date.submitted | 1401-09-27 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | عبدالهی, فرزاد, مطلبی آذر, علیرضا, گوهری, غلامرضا, دهدار, بهرام, کهنمویی, امیر, شریعت, فاطمه. (1403). تأثیر نانوورقه گرافناکسید بر پرآوری و ریزغدهزایی درون شیشهای در سیبزمینی رقم ̓آگریا̒. علوم باغبانی, 38(1), 101-115. doi: 10.22067/jhs.2023.80099.1217 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.80099.1217 | |
| dc.identifier.uri | https://jhs.um.ac.ir/article_43996.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108312 | |
| dc.description.abstract | گرافن، نوع جدیدی از نانومواد برپایه کربن است که دارای خواص فیزیکی منحصر به فرد بوده و کاربردهای بیولوژیکی بالقوه مهمی دارا میباشد. نانوورقه گرافناکسید (NGO)6 پتانسیل زیادی در جهت بهبود عملکرد گیاهان در زمینههای مختلف نشان داده است. از تکنولوژی تولید ریزغده نیز بهعنوان ابزاری برای کاهش زمان لازم بهمنظور تولید منابع اقتصادی گیاه، افزایش کیفیت غدههای بذری و تولید ریزغده در تمام طول سال استفاده میشود. هدف از این مطالعه ارزیابی تأثیر NGO بر بهبود پرآوری و ریزغدهزایی سیبزمینی رقم ̓آگریا̒ در شرایط درونشیشهای بود. بدین منظور ریز نمونههای تک گره حاصل از گیاهچههای درون شیشهای عاری از ویروس روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ تغییر یافته (MS)، دارای چهار غلظت نانوورقه گرافناکسید (NGO) (صفر، 25، 50 و 75 میلیگرم بر لیتر) در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار کشت و نگهداری شد و شاخصهای پرآوری یادداشتبرداری شد. سپس ریز نمونههای تک گره به محیطکشت MS با چهار غلظت NGO (صفر، 25، 50 و 75 میلیگرم بر لیتر) انتقال یافت و به مدت دو ماه در شرایط تاریکی کامل نگهداری شدند، سپس شاخصهای تولید ریزغده اندازهگیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که غلظتهای مختلف NGO در هر دو مرحله پرآوری و ریز غدهزایی، تأثیر معنیداری بر روی همه صفات داشت. بین غلظتهای مختلف NGO، 75 میلیگرم برلیتر غلظت ایدهآل برای برخی از صفات پرآوری از جمله طول و عرض برگ و وزنترگیاهچه بود. تعداد برگ و ظهور شاخساره نیز بهترتیب در غلظتهای 50 و 25 میلیگرم بر لیتر NGO تحت تأثیر اثرات مثبت آن قرار گرفتند. کاربرد 25 میلیگرم بر لیتر NGO، بهترین غلظت برای تمام صفات ریزغدهزایی بجز وزن ریزغده بود. اگرچه این آزمایش بدون استفاده از تنظیمکنندههای رشد انجام شد اما افزودن NGO به محیطکشت موجب افزایش عملکرد پرآوری و ریزغدهزایی گردید. نتایج این پژوهش نشان داد، غلظتهای 50 و 75 میلیگرم بر لیتر NGO ایدهآلترین غلظت برای مرحله پرآوری و 25 میلیگرم بر لیتر NGO مطلوبترین در مرحله ریزغدهزایی میباشند. بنابراین میتوان NGO را بهعنوان ابزاری برای ریزازدیادی کارآمد و افزایش کمیت و کیفیت غدههای بذری سیب زمینی استفاده کرد. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | علوم باغبانی | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.80099.1217 | |
| dc.subject | پرآوری | fa_IR |
| dc.subject | ریزغده | fa_IR |
| dc.subject | سیب زمینی | fa_IR |
| dc.subject | کشت بافت | fa_IR |
| dc.subject | نانوذرات | fa_IR |
| dc.subject | سبزیکاری | fa_IR |
| dc.title | تأثیر نانوورقه گرافناکسید بر پرآوری و ریزغدهزایی درون شیشهای در سیبزمینی رقم ̓آگریا̒ | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه ، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، اردبیل، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 38 | |
| dc.citation.issue | 1 | |
| dc.citation.spage | 101 | |
| dc.citation.epage | 115 | |