نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorمرادی, یزدانfa_IR
dc.contributor.authorنصراله زاده ساروی, حسنfa_IR
dc.contributor.authorسیف زاده, میناfa_IR
dc.contributor.authorرضائی, مریمfa_IR
dc.contributor.authorدریانبرد, غلامرضاfa_IR
dc.contributor.authorفیروزکندیان, شرارهfa_IR
dc.date.accessioned1403-04-19T23:42:03Zfa_IR
dc.date.accessioned2024-07-09T23:42:18Z
dc.date.available1403-04-19T23:42:03Zfa_IR
dc.date.available2024-07-09T23:42:18Z
dc.date.issued2024-02-01en_US
dc.date.issued1402-11-12fa_IR
dc.identifier.citationمرادی, یزدان, نصراله زاده ساروی, حسن, سیف زاده, مینا, رضائی, مریم, دریانبرد, غلامرضا, فیروزکندیان, شراره. (1402). مقاله علمی – پژوهشی:‌ ارزیابی خطر سلامت و سطوح فلزات سمی در ماهی سفید (Rutilus kutum) دریای خزر. مجله علمي شيلات ايران, 32(6), 51-61.fa_IR
dc.identifier.issn1026-1354
dc.identifier.issn2322-5998
dc.identifier.urihttp://isfj.ir/article-1-2748-fa.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1095218
dc.description.abstractدر مقاله حاضر غلظت کل عناصر سنگین سمی از قبیل سرب، کادمیم، جیوه، و آرسنیک که از عناصر اجباری سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان کشاورزی و غذایی سازمان ملل (FAO) هستند، در بافت خوراکی ماهی سفید دریای خزر از نظر سلامت تعیین گردید. 90 عدد نمونه ماهی سفید در سه استان شمالی (گیلان، مازندران و گلستان) طی سال‌های 1400-1399 جمع‌آوری گردید. غلظت فلزات سرب، کادمیم، جیوه و آرسنیک در بافت خوراکی ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) به روش استاندارد و هضم اسیدی با دستگاه جذب اتمی با استفاده از شعله، کوره گرافیتی و بخار سرد تجزیه‌وتحلیل گردیدند. نتایج نشان داد که غلظت 90 درصد از کل داده‌‌ها (صدک 90%) فلزات سمی در بافت ماهی سفید به‌ترتیب Cd>As>Hg>Pb کاهش یافت. مقادیر کادمیم، آرسنیک، سرب و جیوه در بافت ماهی سفید به‌ترتیب 31/0-009/0، 15/0-001/0، 060/0-001/0، 020/0-001/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر بود. همچنین تجزیه‌وتحلیل آماری داده‌ها نشان داد که دو نوع همبستگی بین غلظت فلزات و اندازه طول کل و وزن ماهی سفید به‌دست آمد: برای Cd با طول کل (46/0-r=) و با وزن ماهی (51/0-r=)، برای As با طول کل (30/0r=) و با وزن ماهی (27/0r=) به‌ترتیب همبستگی منفی و مثبت نشان داد، اما فلزات جیوه و سرب با پارامترهای زیست‌سنجی، همبستگی نشان نداد. مقایسه نتایج حاضر با استانداردهای جهانی نشان داد که چهار فلز سمی کادمیم، آرسنیک، سرب و جیوه کمتر از غلظت استانداردهای WHO و FAO بوده است. یافته‌ها نشان داد که پارامترهای ارزیابی خطر سلامت (EDI، HQ و THQ) برای همه فلزات بسیار پایین‌تر از مقادیر توصیه شده است. این امر نشان داد که مصرف ماهی سفید دریای خزر در منطقه مورد مطالعه هیچ‌گونه اثر نامطلوبی بر سلامت انسان ناشی از آلودگی فلزات سمی نداشته است.fa_IR
dc.format.extent629
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherموسسه تحقیقات شیلات ایرانfa_IR
dc.relation.ispartofمجله علمي شيلات ايرانfa_IR
dc.relation.ispartofIranian Scientific Fisheries Journalen_US
dc.subjectفلزات سنگینfa_IR
dc.subjectبافت خوراکیfa_IR
dc.subjectماهی سفید دریای خزرfa_IR
dc.subjectارزیابی ریسک خطرfa_IR
dc.subjectآلودگي محيطهاي آبيfa_IR
dc.titleمقاله علمی – پژوهشی:‌ ارزیابی خطر سلامت و سطوح فلزات سمی در ماهی سفید (Rutilus kutum) دریای خزرfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeكاربرديfa_IR
dc.contributor.departmentموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، تهران، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentپژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، ساری، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentمرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، پ‍ژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، انزلی، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentپژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، ساری، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentپژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، ساری، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentپژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، ساری، ایرانfa_IR
dc.citation.volume32
dc.citation.issue6
dc.citation.spage51
dc.citation.epage61


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد