ارزیابی فعالیتهای ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی عصارههای آبی و هیدروالکلی صمغ گیاه باریجه: در شرایط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
قاسمی, مصطفیگواهی, مصطفیرجایی لیتکوهی, هاجرنوع مدرک
Textمقاله اصیل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: گیاهان بهدلیل داشتن ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف، بهعنوان منابع ارزشمندی شناخته میشوند. گیاه باریجه یکی از گونههای مهم خانواده چتریان است و در مناطق شرق و غرب ایران پراکنده است. هدف از این مطالعه، بررسی خصوصیات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصارههای آبی و هیدروالکلی صمغ گیاه باریجه میباشد.
روش تحقیق: در این مطالعه آزمایشگاهی، میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، ظرفیت آنتیاکسیدانی (به روشهای قدرت احیاءکنندگی آهن و مهار رادیکال آزاد DPPH) تعیین شد. فعالیت ضدمیکروبی عصارهها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندکی (MBC) بر روی برخی باکتریها مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز دادهها با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد و برای مقایسه میانگینهای از آزمون تعقیبی چند دامنهای دانکن استفاده شد.
یافتهها: بیشترین محتوای فنل کل و ترکیبات فلاونوئیدی مربوط به عصاره متانولی به ترتیب به میزان 43/2±21/53 میلیگرم گالیکاسید بر گرم وزن خشک و 78/1±42/38 میلیگرم کوئرستین بر گرم وزن خشک بود. بالاترین درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی آهن مربوط به عصاره متانولی به ترتیب به میزان 56/3±43/96 درصد و 012/0±963/1 میکروگرم در میلیلیتر به دست آمد. در فعالیت ضدمیکروبی با استفاده از روش انتشار دیسک و حداقل غلظت بازدارندگی باکتری باسیلوس سوبتیلیس، در هر سه عصاره بیشترین حساسیت را نسبت به دیگر باکتریها از خود نشان داد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی صمغ گیاه باریجه دارای فعالیت ضدمیکروبی، پتانسیل آنتیاکسیدانی و محتوای فنلی و فلاونوئیدی بالاتری نسبت به عصارههای اتانولی و آبی بود.
کلید واژگان
فعالیت ضدمیکروبیظرفیت آنتیاکسیدانی
باریجه
عصاره هیدروالکلی
حداقل غلظت بازدارندگی
گیاهان دارویی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2023-12-011402-09-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی بیرجندسازمان پدید آورنده
گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیستفناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایرانگروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیستفناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیستفناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
شاپا
160721972423-6152




