اثر عصاره گیاه تشنهداری (Scrophularia striata) بر ساختارقلبی- عروقی خرگوشهای هایپرکلسترولمیک
(ندگان)پدیدآور
چراغی, جوادشریفی, لیلییغمایی, پریچهرنوع مدرک
Textنيمه تجربي
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: آترواسکروز عامل عمده مرگ و میر در بسیاری از کشورها است که بر اساس ناحیه گرفتار و ویژگیهای مربوط به ضایعه، علایم بالینی خاصی را به وجود می آورد که ممکن است گوناگون باشند. با وجود آشنایی با این بیماری، هنوز بعضی از مشخصههای اساسی آن کشف نشده است. از این رو هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی اثرات عصاره گیاه تشنهداری (Scrophularia striata) بر تغییرات ساختاری قلبی عروق یا بیماری آترواسکلروزیس بود.
روش بررسی: تعداد ۲۰ سر خرگوش نر بالغ نژاد New Zealand به طور اتفاقی به ۴ گروه کنترل، هایپرکلسترولمیک (8 هفته جیره پرچرب)، هایپرکلسترولمیک+تشنهداری (4 هفته جیره پر چرب+4 هفته عصاره تشنهداری به میزان400 میلی گرم بر کیلو گرم) و گروه عصاره تشنه داری (4 هفته جیره معمول+4 هفته عصاره تشنه داری به میزان 400 میلی گرم بر کیلو گرم ) تقسیم شدند. در پایان دوره، خونگیری از ورید گوش انجام شد.
یافتهها: پس از مصرف جیره پرچرب، در گروه هایپرکلسترولمیک، سطوح کلسترول تام سرم و LDL افزایش وآلکالین فسفاتاز و HDL کاهش معنیداری نسبت به گروه کنترل داشتند. از طرف دیگر، مصرف رژیم پرچرب موجب افزایش ضخامت دیواره داخلی عروق، آندوتلیوم و کلسیفیکاسیون در رگ شد. شاخصهای فوق در گروه هایپرکلسترولمی+تشنه داری، نسبت به گروه هایپرکلسترولمی، کاهش معنیداری را نشان داد (001/0>p).
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مصرف عصاره گیاه تشنه داری، به دنبال جیره پرچرب میتواند در بافت عروقی خرگوش اثرات محافظتی داشته باشد.
کلید واژگان
تشنه داریعروق
هایپرکلسترولمی
خرگوش
بافت شناسي
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2023-10-011402-07-09
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهرانسازمان پدید آورنده
دانشیار فیزیولوژی، گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایراندانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی جانوری، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران
استاد تمام، گروه زیست شناسی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران
شاپا
1023-59222008-3386




