تأثیر دو نوع رژیم غذایی ایزوکالریک با درصدهای متفاوت چربی در دوران بارداری و شیردهی در موشهای مادر C57BL/6 بر بیان ژن و پروتئین سیرتوئین-1 در بافت کبد فرزندان بالغ
(ندگان)پدیدآور
موسوی, سیده نداقراچه, ساراسیددراجی, میرسعیدحسینی, الهامکوهدانی, فریبا
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: مطالعات حیوانی نشان دادهاند که رژیم غذایی کم/پُرکالری مادر در دوران بارداری میتواند با تغییر در بیان ژن سیرتوئین-1، بهعنوان یک سنسور متابولیک، بر متابولیسم فرزندان اثر بگذارد. اما تاکنون مطالعهای به بررسی اثر رژیم غذایی ایزوکالریک در این زمینه نپرداخته است. در این مطالعه اثر دو نوع رژیم غذایی ایزوکالریک با مقادیر متفاوت چربی بر بیان ژن و پروتئین سیروتوئین-1 در بافت کبد تولههای نر و ماده بررسی شده است.
روشها: گروه کنترل رژیم غذایی AIN93G دریافت نمودند. در این رژیم غذایی 16% و 64% از کل کالری بهترتیب از چربی و کربوهیدرات تأمین شد. گروه مداخله رژیم غذایی پُرچرب AIN93G دریافت نمودند که بهترتیب 48% و 32% از کل کالری روزانه از چربی و کربوهیدرات تأمین شد. چربی رژیم غذایی از روغن سویا در هر دوگروه تأمین شد. رژیمهای غذایی ایزوکالریک بوده و 20% از کل کالری روزانه از پروتئین فراهم شد. مادران در کل دوران بارداری و شیردهی یکی از این دونوع رژیم غذایی را دریافت کرده و همهی تولهها پس از دورهی از شیرگیری (3 هفته پس از تولد)، رژیم غذایی کنترل را دریافت نمودند.
یافتهها: میزان بیان ژن و پروتئین سیرتوئین-1 در تولههای نر و ماده متولد شده از موشهای مادری که رژیم غذایی پُرچرب دریافت کرده بودند کمتر از تولههای گروه کنترل بود (001/0>P).
نتیجهگیری: تغییر در میزان چربی دریافتی در رژیم غذایی مادر، بدون افزایش میزان انرژی دریافتی، بر بیان ژن و پروتئین سیرتوئین-1در کبد نسل بعد مؤثر است.
کلید واژگان
کالریچربی رژیم غذایی
بارداری
برنامهریزی جنینی
سیرتوئین-1
تخصصي
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2023-05-011402-02-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی تهرانسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایرانگروه تغذیه سلولی و مولکولی، دانشکدهی علوم تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
گروه شیمی کاربردی، دانشکدهی علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
مرکز تحقیقات بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
گروه تغذیه سلولی و مولکولی، دانشکدهی علوم تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
شاپا
2345-40082345-4016



